KANS OP VITAMINE C TEKORT HOGER DAN GEDACHT

 

Een van de in Berlijn gepresenteerde studies betreft werk van de Duitse Universiteiten van Erlangen en Nuremberg. Uit hun studie blijkt dat een vitamine C tekort veel vaker voor kan komen in goed gevoede bevolkingsgroepen, dan men zou verwachten.

In modern geïndustrialiseerde landen zoals Duitsland en Nederland denkt men dat een vitamine C tekort zeldzaam is. Duitse onderzoekers maten via HPLC-metingen de serum vitamine C niveaus via bloedmonsters van 178 Duitse volwassenen. Deelnemers aan deze cross-sectionele analyse beantwoordden bovendien allerlei vragen over hun gezondheid, hun voeding en hun leefstijl.

Het gemiddelde vitamine C niveau was 7.98 mg/L (reeks 0.5-17.4, referentiewaarde 5-15mg). Een lage, deficiënte vitamine C waarde (< 5 mg/L) werd gevonden bij 31 personen (17.4%) , een tekort waarbij scheurbuik zou kunnen ontstaan (< 1.5 mg/L) bij 6 deelnemers (3.3%). Bijna een op de vijf deelnemers had dus een vitamine C tekort. Een inverse relatie tussen BMI en vitamine C niveau werd bovendien aangetroffen, vooral bij oudere vrouwen met een hoog BMI.

Onderzoekers concluderen dat in moderne westerse landen bepaalde personen een hogere inname aan vitamine C nodig hebben, dan tot op heden wordt geadviseerd.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *