Sportend de winter door met Fibromyalgie

De koude periode van het jaar breekt weer aan en we zijn vaker geneigd om weer knus in onze huizen weg te kruipen. Maar juist daardoor gaan we minder bewegen.

Voor een Fibromyalgie patiënt is juist beweging extra belangrijk. Je zal dus op zoek moeten gaan naar sporten die je in een zaal kan beoefenen. Maar wat is daarin  mogelijk? Om daar heel kort een antwoord op te geven, alles is mogelijk met fibromyalgie  (zelf ben ik een fanatiek Yoga beoefenaar die bezig is met een Yoga teacher training).

Je moet wel rekening houden met bepaalde zaken. Als het teamsporten betreft wees dan eerlijk naar je teamleden en vertel hun dat je fibromyalgie hebt en wat dat inhoud.

Hou voor jezelf ook goed in de gaten waar je grenzen liggen en probeer die ook te respecteren. Ga jezelf niet overbelasten en probeer het in het begin met de hulp van een sport begeleider.

Pijn is fijn, dat is vaak zo. Een pijntje links of  rechts is niet slecht. Naarmate je vaker sport zullen deze ook over gaan. Spierpijn is geen pijn (wordt vaak gezegd) maar bij aanhoudende pijn langer dan 3 dagen moet je er wel even naar laten kijken door een sport arts of sport masseur. Sporten is leuk en in groepsverband ook nog eens gezellig. Je hebt meer sociale contacten, je houd je lichaam in conditie en zal je ook minder last hebben van stramme spieren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *